Here we present a retrospective monthly summary of remarkable results from the residue analysis in fruit & vegetable performed in our own laboratories.
1) Critical results with respect to max. residue level (MRL) utilization (MAY 2021)
Produkt |
Wirkstoff |
Auslastung |
Herkunft |
Chilis |
Diflubenzuron |
1.700 |
unbekannt |
Schalotten |
Summe Fosetyl, Phosphonsäure und deren Salze |
1.025 |
Deutschland |
Birnen |
Fludioxonil |
1.000 |
Niederlande |
Birnen |
Pyraclostrobin |
580 |
Niederlande |
Chilis |
Chlorfenapyr |
270 |
unbekannt |
© Data from measurements at AGROLAB GROUP laboratory AGROLAB LUFA GmbH
* Please note, that only from a MRL utilization of 200% and above a product is no longer marketable!
2) Critical results with respect to ARfD utilization (MAY 2021)
Produkt |
Wirkstoff |
Auslastung ARfD [%]* |
Herkunft |
Melonen |
Imazalil |
182 |
Honduras |
Papayas |
Chlorthalonil |
161 |
Brasilien |
© Data from measurements at AGROLAB GROUP laboratory AGROLAB LUFA GmbH
* With an ARfD value below 100% an acute health risk on a singular intake by a consumer can be excluded.
3) Samples with >5 detected active substances in the sample (MAY 2021)
Produkt |
Anzahl Wirkstoffe |
Herkunft |
Erdbeeren |
10 |
Unbekannt |
Chili |
8 |
Unbekannt |
Kopfsalat |
8 |
Unbekannt |
Erdbeeren |
8 |
Unbekannt |
Erdbeeren1) |
7 |
Frankreich, Österreich, unbekannt |
Tafeltrauben |
7 |
Unbekannt |
Äpfel |
7 |
Deutschland |
Birnen |
7 |
Unbekannt |
Kopfsalat |
6 |
Unbekannt |
Äpfel |
6 |
Deutschland |
Basilikum |
6 |
Deutschland |
Erdbeeren 1) |
6 |
Frankreich, Österreich, unbekannt |
Himbeeren1) |
6 |
Unbekannt (2) |
Birnen |
6 |
Unbekannt |
Zitronenn |
6 |
Brazil |
1) several samples
© Data from measurements at AGROLAB GROUP laboratory AGROLAB LUFA GmbH
Author: Dr. Frank Mörsberger, Christine Abeln