Analytics

Here we present a retrospective monthly summary of remarkable results from the residue analysis in fruit & vegetable performed in our own laboratories.

1) Critical results with respect to max. residue level (MRL) utilization (MAY 2021)

Produkt

Wirkstoff

Auslastung
RHM [%]*

Herkunft

Chilis

Diflubenzuron

1.700

unbekannt

Schalotten

Summe Fosetyl, Phosphonsäure und deren Salze

1.025

Deutschland

Birnen

Fludioxonil

1.000

Niederlande

Birnen

Pyraclostrobin

580

Niederlande

Chilis

Chlorfenapyr

270

unbekannt

 

© Data from measurements at AGROLAB GROUP laboratory AGROLAB LUFA GmbH

* Please note, that only from a MRL utilization of 200% and above a product is no longer marketable!

 

2) Critical results with respect to ARfD utilization (MAY 2021)

Produkt

Wirkstoff

Auslastung

ARfD [%]*

Herkunft

Melonen

Imazalil

182

Honduras

Papayas

Chlorthalonil

161

Brasilien

 

 

© Data from measurements at AGROLAB GROUP laboratory AGROLAB LUFA GmbH
* With an ARfD value below 100% an acute health risk on a singular intake by a consumer can be excluded.

 

3) Samples with >5 detected active substances in the sample (MAY 2021)

Produkt

Anzahl Wirkstoffe

Herkunft

Erdbeeren

10

Unbekannt

Chili

8

Unbekannt

Kopfsalat

8

Unbekannt

Erdbeeren

8

Unbekannt

Erdbeeren1)  

7

Frankreich, Österreich, unbekannt

Tafeltrauben

7

Unbekannt

Äpfel

7

Deutschland

Birnen

7

Unbekannt

Kopfsalat

6

Unbekannt

Äpfel

6

Deutschland

Basilikum

6

Deutschland

Erdbeeren 1)  

6

Frankreich, Österreich, unbekannt

Himbeeren1)  

6

Unbekannt (2)

Birnen

6

Unbekannt

Zitronenn

6

Brazil

 

1) several samples

© Data from measurements at AGROLAB GROUP laboratory AGROLAB LUFA GmbH

 

Author: Dr. Frank Mörsberger, Christine Abeln