We have summarized some short information of the food sector. In this article we provide brief information on current topics:
-German-
Kürzlich als Durchbruch gefeiert – jetzt vom BVL entzaubert:
Die spezifische real-time PCR Methode zur Identifizierung einer neuen Herbizid-resistenten Rapssorte der Fa. Cibus, die nach Methoden der neuen Gentechnik entwickelt wurde, ist nach dem Maßstab der gängigen Validierungsstandards in einer Studie des BVL durchgefallen. Somit sieht es derzeit nicht danach aus, als könnten GMOs, die durch gezielte Punktmutation mit Hilfe von „genome editing“ erzeugt wurden, analytisch von solchen unterschieden werden, die mit Hilfe klassischer Züchtung erreicht wurden - ein Problem für die aktuelle EU-Definition von GVO.
-English-
Recently celebrated as a breakthrough - now disenchanted by the BVL:
The specific real-time PCR method for identifying a new herbicide-resistant rape variety from the company Cibus, which was developed according to methods of new genetic engineering, has failed a study by the BVL according to the yardstick of common validation standards. Thus, it does not currently look as if GMOs produced by targeted point mutation using "genome editing" can be analytically distinguished from those achieved by classical breeding - a problem for the current EU definition of GMOs.
-German-
Französische Einzelhandelsgeschäfte sollen nach ein Dekretentwurf, der der EU Kommission zur Notifizierung vorliegt, unverarbeitetes frisches Obst und Gemüse ab dem 1. Januar 2022 nur noch ohne Kunststoffverpackungen anbieten. Ausnahmen: Gebinde >1,5kg und druckempfindliche, leicht verderbliche Produkte. Weitere Details:
-English-
French retail shops are to offer unprocessed fresh fruit and vegetables only without plastic packaging from 1 January 2022, according to a draft decree submitted to the EU Commission for notification. Exceptions: Containers >1.5kg and perishable products that are sensitive to compression. Further details:
-French-
Les magasins de détail français devront proposer des fruits et légumes frais non transformés uniquement sans emballage plastique à partir du 1er janvier 2022, selon un projet de décret soumis à la Commission européenne pour notification. Exceptions: Les contenants >1,5kg et les produits périssables et sensibles à la compression. Plus d'informations:
-German-
EU-weites amtliches Pestizidkontrollprogramm für die Jahre 2022-2024 wurde veröffentlicht. Das EU-Monitoring auf PSM-Rückstände wird bei Beard jährlich aktualisiert. Es legt die Wirkstoff/Matrix-kombinationen fest und den Schlüssel wie viele Untersuchungen die Mitgliedsländer zu erbringen haben.
-English-
EU-wide official pesticide control programme for 2022-2024 has been published. The EU monitoring for PPP residues is updated annually at Beard. It specifies the active substance/matrix combinations and the key to how many studies the member countries have to provide.
-German-
Der EU Pesticide Renewal Monitor ist eine vierteljährliche Veröffentlichung des internationalen Verband der Pflanzenschutzmittelhersteller CropLife International, die eine Übersicht zu Änderungen bei Pflanzenschutzmitteln in der EU gibt, z.B. zu auslaufenden Zulassungen, geplanten Absenkungen von
Rückstandshöchstmengen etc. .
-English-
The EU Pesticide Renewal Monitor is a quarterly publication of CropLife International, the international association of crop protection product manufacturers, which provides an overview of changes in crop protection products in the EU, e.g. expiring authorisations, planned reductions of maximum residue limits, etc. .
-German-
Eine Warnung vor Aflatoxin B1-Kontaminationen in Maisquellwasser und Maiskleberfutter aus Südwest-Frankreich veröffentlichte die QS (
-English-
A warning about aflatoxin B1 contamination in maize swelling water and maize gluten feed from south-west France was published by QS (
-French-
QS a publié un avertissement concernant la contamination par l'aflatoxine B1 de la liqueur de moût de maïs et des aliments à base de gluten de maïs provenant du sud-ouest de la France (
-Spanish-
Un avvertimento sulla contaminazione da aflatossina B1 nel liquore ripido di mais e nel mangime di glutine di mais del sud-ovest della Francia è stato pubblicato da QS (
-Italian-
QS ha publicado una advertencia sobre la contaminación por aflatoxina B1 en el licor de remojo de maíz y en los piensos de gluten de maíz del suroeste de Francia (
-Polish-
Ostrzeżenie o skażeniu aflatoksyną B1 w wodzie do pęcznienia kukurydzy i paszy z glutenu kukurydzianego z południowo-zachodniej Francji zostało opublikowane przez QS (link). Ponieważ pasze te są stosowane w żywieniu bydła mlecznego, surowe mleko i produkty mleczne z niego wytwarzane powinny być również regularnie badane na obecność metabolitu aflatoksyny M1. Jeśli chcielibyście Państwo poddać badaniom pasze lub produkty mleczne, prosimy o kontakt z osobą kontaktową z firmy AGROLAB.
-German-
BePork – neuer Standard für Schweinefleisch in Belgien
Standardgeber des neuen Prüfsiegels unter dem Dach von Flanderns Agrar-Marketing-Büro VLAM ist die interprofessionelle Non-Profit Organisation „Belpork“. Der Standard regelt Qualitätsanforderungen entlang der Wertschöpfungskette „Schweinefleisch“. Eine gegenseitige Anerkennung mit dem deutschen QS-Standard wurde vereinbart. Schlacht- und Zerlegebetriebe sollen ab dem 1.1.2022, landwirtschaftliche Betriebe ab dem 1.1. 2023 nur noch auf Grundlage einer BePork-Zertifizierung in das QS-System liefern können.
-English-
BePork - new standard for pork in Belgium
The inter-professional non-profit organisation "Belpork" is the standard-setting body for the new seal of approval under the umbrella of Flanders' agricultural marketing agency VLAM. The standard regulates quality requirements along the "pork" value chain. Mutual recognition with the German QS standard has been agreed. Slaughterhouses and cutting plants are to be able to deliver into the QS scheme only on the basis of BePork certification from 1.1.2022, and farms from 1.1.2023.
-French-
BePork - nouvelle norme pour la viande de porc en Belgique
L'organisation interprofessionnelle sans but lucratif "Belpork" est le détenteur standard du nouveau label de qualité sous l'égide du VLAM, l'office de commercialisation des produits agricoles de Flandre. La norme régit les exigences de qualité tout au long de la chaîne de valeur "porc". Une reconnaissance mutuelle avec la norme allemande QS a été convenue. Les abattoirs et les ateliers de découpe ne pourront livrer dans le cadre du régime QS que sur la base d'une certification BePork à partir du 1.1.2022, les entreprises agricoles à partir du 1.1.2023.
-Dutch-
BePork - nieuwe standaard voor varkensvlees in België
De interprofessionele vzw "Belpork" is de vaste verstrekker van het nieuwe keurmerk onder de koepel van VLAM, het Vlaams landbouwmarketingbureau. De norm regelt de kwaliteitseisen in de hele waardeketen van het varkensvlees. Er is overeenstemming bereikt over wederzijdse erkenning met de Duitse QS-norm. Slachthuizen en uitsnijderijen mogen vanaf 1.1.2022 alleen nog op basis van een BePork-certificering aan de QS-regeling leveren, landbouwbedrijven vanaf 1.1.2023.
-German-
Rückstandshöchstgehalt für Imidacloprid in Fisch
Imidacloprid ist als Pflanzenschutzmittel-Wirkstoff bekannt. Weniger bekannt ist, dass der Wirkstoff als Antiparasitikum in der Fischzucht eingesetzt werden darf. Für diesen Einsatz als Biozid wurde in Fischen nun eine EU-Höchstmenge von 600 µg/kg festgesetzt.
-English-
Maximum residue level for imidaclopride in fish
Imidacloprid is known as a pesticide active substance. Less well known is that the active ingredient may be used as an antiparasitic in fish farming. An EU maximum level of 600 µg/kg has now been set for this use as a biocide in fish.
-English-
Corrigendum RADAR April 2021 - AGROLAB Ibérica accredits under ISO 17025 all nut allergens in food
Our Spanish colleagues proudly announced that their local allergen testing offer has been extended successfully and been accredited.
The headline and image in the article referred to “nut allergens”. In the following text there were also further food allergens listed, that are botanically of course no nuts neither belong to the tree nuts family.
We apologise for any confusion caused. Here you find an overview of the current portfolio offered by AGROLAB Iberica.
Table of Allergens or substances that cause intolerances, according Reg. EU 1169/2011, performed by AGROLAB Ibérica:
Food Allergen |
Method |
Quant. |
Qual. |
Accredited |
Celery |
PCR |
|
X |
Yes |
Egg |
ELISA |
X |
X |
Yes |
Lupine |
ELISA |
X |
X |
Yes |
Sesame |
ELISA |
X |
X |
Yes |
Mollusks |
PCR |
|
X |
Yes |
Mustard |
PCR |
|
X |
Yes |
Pistachio |
PCR |
|
X |
Yes |
Fish |
PCR |
|
X |
Yes |
Almond |
ELISA |
X |
X |
Yes |
Cashew |
ELISA |
X |
X |
Yes |
Milk |
ELISA |
X |
X |
Yes |
Peanut |
ELISA |
X |
X |
Yes |
Hazelnut |
ELISA |
X |
X |
Yes |
Soya |
ELISA |
X |
X |
Yes |
Gluten |
ELISA |
X |
X |
Yes |
Sulfur dioxide and sulphites |
Monier williams |
X |
X |
Yes |
Lactose |
IC |
X |
|
Yes |
-Spanish-
Corrigendum RADAR Abril 2021 - "AGROLAB Ibérica acredita bajo la ISO 17025 todos los alérgenos de frutos secos en los alimentos"
Nuestros colegas españoles anuncian con orgullo que su oferta local de pruebas de alérgenos se ha ampliado con éxito y ha sido acreditada.
El titular y la imagen del artículo hacían referencia a los "alérgenos de los frutos secos". En el texto siguiente también se mencionaban otros alérgenos alimentarios que, por supuesto, no son frutos secos ni pertenecen a la familia de las nueces. Pedimos disculpas por la confusión causada. Aquí encontrará el resumen completo de la cartera actual ofrecida por AGROLAB Ibérica
Tabla de alérgenos o sustancias que causan intolerancias, de acuerdo Reg. UE 1169/2011, llevados a cabo por AGROLAB Ibérica:
Food Allergen |
Método |
Cuant. |
Cual. |
Acreditado |
Apio |
PCR |
|
X |
Si |
Huevo |
ELISA |
X |
X |
Si |
Altramuz |
ELISA |
X |
X |
Si |
Sésamo |
ELISA |
X |
X |
Si |
Moluscos |
PCR |
|
X |
Si |
Mostaza |
PCR |
|
X |
Si |
Pistacho |
PCR |
|
X |
Si |
Pescado |
PCR |
|
X |
Si |
Almendra |
ELISA |
X |
X |
Si |
Anacardo |
ELISA |
X |
X |
Si |
Leche |
ELISA |
X |
X |
Si |
Cacahuete |
ELISA |
X |
X |
Si |
Avellana |
ELISA |
X |
X |
Si |
Soja |
ELISA |
X |
X |
Si |
Gluten |
ELISA |
X |
X |
Si |
Dióxido de azufre y sulfitos |
Monier williams |
X |
X |
Si |
Lactosa |
CI |
X |
|
Si |
Author: Dr. Frank Mörsberger