We have summarized some short information of the food sector. In this article we provide brief information on current topics:
- English -
Maximum level for PAHs in plant powders used for the preparation of beverages.
The new maximum level is 10.0 μg/kg for benzo[a]pyrene and 50.0 μg/kg for the sum of "PAH 4" (benzo[a]pyrene, benz[a]anthracene, benzo[b]fluoranthene, chrysene).
- Deutsch -
Höchstgehalt für PAK in Pflanzenpulvern zur Zubereitung von Getränken festgelegt.
Der neue Höchstgehalt beträgt 10,0 μg/kg für Benzo[a]pyren und 50,0 μg/kg für die Summe der „PAK 4“ (Benzo[a]pyren, Benz[a]anthracen, Benzo[b]fluoranthen, Chrysen).
- Deutsch -
Neufassung der Norm DIN 10516 Lebensmittelhygiene - Reinigung und Desinfektion Die Norm beschreibt den Umfang und wie angemessene Reinigungs-und Desinfektionsmaßnahmen erkannt und umgesetzt werden sollen. Eine Anpassung auf die jeweiligen betrieblichen Belange ist erforderlich, da die Norm branchenübergreifend allgemein formuliert wurde.
Bezug über den Verlag:
- English -
A purely vegan nutrition is not advisable after evaluation of a new meta study accomplished by the DGE (German society for nutrition) for certain groups of persons such as pregnant woman, breast-feeding mothers, children and adolescents. Vegan eating teenagers or their parents should at least have the supply of critical nutrients checked by a doctor on a regular basis to prevent deficiency symptoms.
- Deutsch -
Eine rein vegane Ernährung ist nach Auswertung einer neuen Metastudie durchgeführt durch die DGE (Deutsche Gesellschaft für Ernährung e.V.) für bestimmte Personengruppen wie Schwangere, Stillende, Kinder und Jugendliche nicht ratsam. Die Versorgung mit den kritischen Nährstoffen sollten Veganer*innen bzw. Eltern zumindest regelmäßig ärztlich überprüfen lassen, um Mangelerscheinungen vorzubeugen.
- English -
A recent study by researchers from Singapore and Ireland showed evidence for long-term survival of COVID-19 virus on chilled and frozen products and food packaging materials. Salmon, chicken and pork meat was controlled contaminated by the SARS CoV-2 and stored under different conditions. Surprisingly, even after three weeks +4°C/-20°C /-80°C storage infectivity was observed. To which extent this might be another pathway to transfer the infection along global supply chains has to be urgently investigated.
Author: Dr. Frank Mörsberger